Inspectoratul Teritorial de Muncă Sălaj, în colaborare cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, filiala Baia Mare, sub coordonarea Agenţiei Europene pentru Sănătate şi Securitate în Muncă, au organizat marţi, 17 octombrie, la Zalău, un simpozion tehnico-ştiinţific pe tema „Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele”, la care au luat parte reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai sindicatelor şi ai autorităţilor locale din opt judeţe din nord-vestul ţării. Manifestarea a avut loc în cadrul Săptămânii europene pentru sănătate şi securitate în muncă, care, în acest an, are ca scop implicarea tuturor factorilor responsabili în crearea şi păstrarea unor condiţii de muncă sigure şi sănătoase pentru toţi lucrătorii, pe toată durata vieţii profesionale, în contextul îmbătrânirii forţei de muncă. Este pentru prima dată când acest eveniment este găzduit de municipiul Zalău.
„Toţi vrem să îmbunătăţim condiţiile de muncă şi să armonizăm relaţiile de muncă între angajaţii tineri şi cei în vârstă. Condițiile de muncă sigure şi sănătoase pe toată durata vieții profesionale sunt benefice pentru lucrători, întreprinderi şi societate în ansamblu. În România, numărul accidentelor de muncă este în scădere, ceea ce însemnă că lucrurile mers spre bine, companiile încep să înţeleagă şi să respecte regulile de securitate a muncii”, a precizat, în cadrul conferinţei de presă organizate cu acest prilej, Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat în cadrul Inspecției Muncii.
La rândul său, Luminiţa Nemeş, directorul ITM Sălaj, s-a referit la atenţia ce trebuie acordată lucrătorilor din unităţile industriale şi condiţiilor în care aceştia muncesc. În plus, a spus oficialul sălăjean, „angajatorii trebuie să aibă un schimb de informaţii şi de bune practici, pentru a putea promova cele mai bune condiţii de muncă pentru personalul lor. Aceste aspecte ar trebui să fie în centrul atenţiei fiecărui angajator”.
Importanţa simpozionului organizat la Zalău a fost evidenţiată şi de către prefectul Florin Florian: „Faptul că astfel de întâlniri au loc este un prim pas în a conștientiza că e nevoie de acțiune, de o strategie cu o abordare pe termen lung și este clar că nu putem ignora statisticile îngrijorătoare de la nivel național și European. Sper ca în urma acestei campanii să rezulte niște măsuri concrete, astfel încât atât angajații cât și angajatorii să le implementeze pentru binele comun”.
securitate? tibi marc, clar!
,,bune practici” nu lipseste din vocabularul intelectualilor de doi lei, fie ei bugetari sau privati. au luat rahatul asta in gura si il tot mesteca, de parca ar impresiona pe cineva…peste tot auzi ,,bune practici” mereti ma in truda voastra, fiti si voi originali…sunteti zero practici.